Waar is mijn Mobile Office vandaag?

Ik woon in Tilburg. Dat betekent dus standaard 4 uur reistijd voor een afspraak in Amsterdam. Het maakt je wel erg efficient in het plannen van afspraken (ik heb een “Amsterdam”-dag met minimaal 3 afspraken, anders reis ik me een ongeluk).

Afgelopen week was ik weer eens veel in Amsterdam en ik kwam meer dan ooit tot het besef dat ik het prima red zonder vaste werkplek. Sterker nog: dat ik met mijn MDA Vario II prima enkele dagen productief kan zijn zonder echt mijn desktop te missen. Ik merk namelijk ook steeds meer dat ik mijn Powerbook 15” het liefste thuislaat omdat ik anders de hele dag loop te zeulen met een laptop en koffer.
En wat is er heerlijker dan zelf je werkplek te kiezen. Coffeecompany Staalstraat (zie boven; echt een van mijn favorieten) of Dauphine? Westerpark of toch Latei?

Vrijwel alles wat ik nodig heb tijdens een dag heb ik online, op mijn mobiele telefoon of kan ik eventueel via SoonR thuis van mijn desktop halen. Dus waarom in godsnaam nog een vaste werkplek?

Mobile Office?

Ik geloof heilig in Getting Things Done (GTD). Mijn GTD-list heb ik via Vitalist, mijn mail komt binnen via POP3 GMail en mijn agenda in GCal benader ik via web. Twitteren gaat goed genoeg via mobile web en zelfs mobiel hyven gaat prima. Zoals gezegd kan ik eventuele files die ik mis en niet online heb staan via SoonR thuis van mijn desktop halen.

Context is king

Bij GTD kun je contexten aangeven (plekken, settings, omgevingen waarbinnen je een actie moet uitvoeren), waarmee je gelijk overzichtelijk hebt wat je in je Mobile Office kunt doen.
Communiceren gaat over het algemeen perfect: bellen (mits niet top secret), emailen (zorg wel dat je bepaalde emailmomenten inlast in plaats van dat je constant je mail zit te controleren en streef naar een lege inbox, dat werkt zoooveel prettiger), twitteren, hyven; no problem.
Ook mag ik graag rapporten/plannen doorwerken (en eventueel daaruit voortvloeiende acties zet ik gelijk in Vitalist), bij/inlezen, brainstormen en mindmappen.
Vaak zijn deze dagen ook gekoppeld aan meetings gedurende de dag, waardoor ook uit deze meetings voortvloeiende acties gelijk verwerkt kunnen worden: of gelijk actie, of gelijk in Vitalist.
Kortom, alles wat ik mobile KAN doen, doe ik mobile.

Not so Mobile Office

Want eerlijk is eerlijk, een aantal zaken werken minder prettig bij de MDA Vario II. Voor echt uitgebreide plannen schrijven is een desktop of laptop (maar dat is weer een hoop gezeul) toch makkelijker (outline en brainstormen kan echter weer prima mobile), evenals voor research, uitgebreidere taken en bijvoorbeeld mijn wekelijkse schoonmaak in mijn GTD list.

Neemt niet weg dat ik meer en meer mobile ga werken en zeker gezien de ervaringen van de afgelopen dagen (er is weiniger mooier/relaxter/creatiever dan met een dubbele espresso op het terras of in de Coffeecompany aan de Staalstraat werken) begrijp ik steeds meer de mobiele nomaden.

Wat me dan weer brengt tot iets aardigs: apart dat we steeds locatieonafhankelijker worden, net in de tijd dat er steeds meer locationbased services worden ontwikkeld …

10 comments
  1. Polle, ik sluit me helemaal aan bij jouw filosofie en, zoals afgesproken, kom ik binnenkort een halve dag naar je toe om het ‘te leren’. Toch een paar kanttekeningen bij je post:

    – Jouw ML (Mobile Life) werkt voor jou, maar opvallend hierbij is dat jij een ZZP’er bent. Wat te doen als je geen ZZP’er bent, maar wel degelijk 300 man personeel hebt?

    – Jouw ML werkt voor datgene wat jij in jouw ML doet. Maar wat dacht je van die vele andere beroepen waarvoor het (nog) niet werkt…

  2. @Paul: Denk zeker niet dat dit altijd toepasbaar is. Beweer ik ook niet. Blijft ook nog eens dat het me nogal wat geklungel kostte totdat ik eindelijk GCal en Vitalist en mijn PDA en desktop wist te syncen en integreren. Voor mij is het al tekenend dat GTD goden als Frank Meeuwsen ook nog steeds moeten blijven zoeken naar de ideale GTD tool.

    VWB de grote bedrijven. Zie ook mijn post over het het feit dat onze generatie niet aan de slag gaat bij de multinationals. Mobiele nomaden zijn de ultieme snelle, netwerkende units vs de logge multinationals. Aan de andere kant: waarom zou een manager niet juist 300 man mobiel kunnen aansturen? Niet achter zijn bureautje, maar realtime data via RSS/sms/mail terwijl hij WEL over de werkvloer banjert of elders is?

    Denk ook idd dat het niet voor alle beroepen handig is (ik vind een chirurg die me opereert vanuit de Coffeecompany met z’n PDA toch een beetje een vervelend idee). Dat zeg ik ook niet, maar ik geloof dat het voor een hoop beroepen/bedrijven/mensen wel werkt. Misschien niet meteen nu, maar dan wel op termijn …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like