Open Communicatie of: "Amazing that with Twitter people still send email"

TwitterIt’s amazing that in this age of Twitter that people still send email. I hate email. I hate direct Tweets. I hate Facebook messages. (…) Most of my email does NOT need to be private. It’s far better to do most communication out in public. (…) I can consume and answer Twitters much easier than email. And if I don’t catch them you can help answer too!! Scale!

Aldus Robert Scoble (wie?).

Fascinerende tekst (zie ook alle replies) waaruit spreekt 1) dat discussies die open gevoerd worden vaak nuttiger dan gesloten discussies (in de lijn van Scoble’s boek Naked Conversations en dus zaken als blogging en crowdsourcing) en 2) dat er veel overbodige mails en andere berichten gestuurd worden en dat DAAROM 3) Twitter de ideale oplossing is (voor niet-Twitteraars/microbloggers: “De nieuwe hype: microbloggen” en “Waarom Twitter geen onzin is” zijn aanraders).

Met punt 1 en 2 kan ik makkelijk meegaan, punt 3 roept wat meer weerstand bij me op, al kan ik ver mee gaan als ik naar mijn eigen communicatiegedrag kijk van de laatste periode. Ik gebruikte (totdat ik Twitter weer veel ging gebruiken) mijn Hyves Wie Wat Waar status veel, ik Twitter de meest uiteenlopende dingen, ik moblog/fotolog via Flickr en mijn personal log en alles waar ik op het gebied van social media en marketing een mening over heb, laat ik los op Cafe del Marketing.

1) Open discussies

Waarom gooi ik zo veel open? In heel veel opzichten is het niet heel veel anders dan de redenen waarom ik ooit begon met bloggen (Twitter wordt ook niet voor niks vaak microbloggen genoemd): het is een manier om mijn mening aan te scherpen, nieuwe mensen te ontmoeten en mijn hart te luchten. In mijn ervaring is de combinatie van boerenwijsheid “twee weten meer dan een” (scalable naar 80 Twitter followers weten meer dan twee en 511 Hyves vrienden weten meer dan twee) en het feit dat openheid en eerlijkheid enorm gewaardeerd wordt (deze Pepsi “Max your life” commercial waarin een man een dag lang volledig open en eerlijk is inspireert me dan ook enorm). Hoe opener en hoe eerlijker, hoe meer positieve energie er terug komt. Ik heb me volledig open geven nooit echt makkelijk gevonden, maar ervaar het online als een enorme bevrijding.

2) Overbodige email

Denk dat we inmiddels allemaal wel de uitpuilende mailboxen kennen. De drempel om te bellen is veel hoger dan voor mailen, dus wordt er echt voor de onzinnigste zaken gemaild, wat de lezer weer heel veel tijd kost. Need I say more?

3) Daarom Twitter …

Twitter is open.
Twitter is snel.
Twitter is via heel veel interfaces te benaderen (o.a. Web, SMS, Mobile Web, Instant Messaging).
Twitter is een command line interface.
Twitter biedt meer mogelijkheden dann enkel communiceren met de mensen in je netwerk (zie ook mijn eerdere post daarover).

Matthijs Roumen blogde vorige week al over zijn “Twitter social effects“. De openheid in handelen en het feit dat je iemand op structurele basis bijna 24/7 volgt in wat hij/zij doet geeft totaal nieuwe, boeiende en intieme gesprekken. Ik ervaar veel van zijn observaties ook.

De snelheid, openheid en overzichtelijkheid van Twitter maken het voor mij een prettiger communicatiemiddel dan mail (al ben ik best een fanatiek mailer), zelfs als ik veel vrienden volg. Ik lees Twitter ook bijna als mijn RSS-feeds: ik scan voor interessante berichten en replies op mijn eigen berichten en reageer daar op (of niet). Voor mij kan de hoeveelheid twitterberichten (tweets) dan ook wel opgeschroefd worden, zeker als ik daardoor minder hoef te mailen en de waarde groter wordt door de open, scalable discussies.

Alhoewel zowel mail, Hyves (en natuurlijk LinkedIn en tig andere netwerken), telefoon, sms en gewoon ouderwets een brief of bier/koffie drinken hun eigen plaats in blijven nemen in mijn communicatiemix, merk ik dat Twitter op het snijvlak komt van veel van deze andere kanalen. Hoe meer vrienden van me Twitteren, hoe meer de discussie op Twitter open wordt gevoerd en hoe meer zaken ik vanuit de Twitter command line kan bedienen, hoe belangrijker dan ook het platform voor mij zal worden … It’s amazing that in this age of Twitter that people still send email.

10 comments
  1. Tja, verschil is wel dat je van mail zeker weet dat de ander het onder ogen krijgt. Ik weet niet hoeveel -voor mij wellicht interessante- twitter berichten ik de afgelopen 3 weken ben misgelopen vanwege de vakantie. Aan de andere kant wil je niet weten hoeveel (voor mij) overbodige twitter berichten ik dagelijks langs zie komen!

  2. Met de juiste filters kun je ervoor zorgen dat e-mail redelijk gesorteerd binnenkomt. Veel verdwijnt ongeopend omdat ik aan de aanhef of de afzender al zie dat ikhet niet hoef te lezen. Ik ben enthousiast over het spamfilter van Gmail en verder gebruik ik meerdere e-mail adressen waarvan ik sommige maar aan bepaalde mensen beschikbaar stel. Wat daarop binnenkomt heeft altijd voorrang. Ook kan ik mail openen wanneer het mij uitkomt. Heb je wel eens geprobeerd om een stroom twitterberichten van een paar dagen geleden alsnog te volgen? Da’s gewoon niet te doen!
    Dus zie ik Twitter niet als vervanging voor e-mail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like