Case wijsheden

Het marketingcase-seizoen is begonnen. De Nationale Marketing Strijd is in aantocht en de businesscourses komen eraan. Tijd voor een korte how-to guide als het gaat om het aanpakken van marketingcases.

Voorbereiding

Lees je in, weet wat er speelt binnen het bedrijf, kijk wat hun meest recente commerials waren, hun strategiën en wat hun concurrenten gaan doen.
Bekijk ook eens een hoop creatieve filmpjes, commercials en virals. Lees trendwatching.com. Geheid kun je er een idee van jatten.

Proces

1) Planning: Maak een planning en wijk daar niet van af.
2) Inlezen: Lees je als team kort in in de stof.
3) Strategie: Ben het eens over de basispunten.
4) Taken: Vorm teams met bepaalde taken en sluit regelmatig de bevindingen kort.

Oplossing

1) Rode draad: Alles heeft met elkaar te maken, alles is deel van een groter geheel. Zorg voor een overkoepelend concept en zorg dat je alle andere onderdelen van de oplossing daarop kun terugvoeren … of … doe in ieder geval alsof je het er allemaal op kunt terugvoeren.
2) Eureka: De rode draad zorgt dat alles er doordacht uitziet, maar zorg dat je in ieder geval een creatief item hebt dat totaal nergens op slaat, maar in ieder geval wel mega creatief is.
3) Financiële verantwoording: Neem altijd een post ‘overig’ op. Alle uitgaven die je niet kunt verantwoorden of ronduit vergeten bent op te nemen, vallen natuurlijk daar onder 🙂

Presentatie

1) Wees uniek: Niet WEER dezelfde sheets, maar doe eens iets anders: een moodboard, een dansje, een toneelstukje, whatever, maar wees uniek.
2) Verhaallijn/sheets: Bouw je verhaallijn zorgvuldig op:
Teaser: Quote, vraag, sheet, anekdote: pak het publiek!
Doekoes: Wat gaat het ze kosten, maar bovenal: wat levert het ze op.
Concept: Wat is het grote plan?
Creatief: Wat betekent dat creatief allemaal?

Nots

1) Schrap niks: Bedrijven beslissen niet in een uur of ze al dan niet een bedrijfsunit afstoten. Doe dat dus zelf ook niet, zeker niet als de manager van die unit in de jury zit. Hoogstens kun je ‘de focus verleggen’.
2) Been there, done that: Een persoonlijke moneycoach online, een gepersonaliseerde pinpas.

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like