Oorlog om je browservenster

Eerst werd er gevochten om presence op je computer, toen om presence op je desktop, daarna om presence in je systemtray (rechts beneden in je Windows scherm waar al die icoontjes staan te blinken) en nu hebben we de oorlog om je browservenster.

Nu steeds meer tijd van de computergebruiker zich afspeelt in de browser (zie ook deze eerdere post) en het aantal add-ons, plug-ins en andere in-browser toepassingen toeneemt, neemt dus ook de schaarste en de scherpte van de strijd toe.

Het gevecht centreert zich momenteel nog rondom zes gebieden:
Browservenster - 11) Navigation Toolbar; de bovenste balk met enkele standaard browserknoppen (previous, forward, stop, refresh, home) de URL van de pagina en een eventueel zoekvenster. De plek naast de standaard browserknoppen is een gewilde. Het gevecht om het zoekvenster is redelijk beslist in het voordeel van Google (o.a. Firefox en Safari komen standaard met Google ge�nstalleerd), maar biedt een hoop kansen voor andere services voor een snelle zoekopdracht: van zoeken in Delicious tot LinkedIn en van Netvibes tot Creative Commons, alles kan.

Browservenster - 22) Bookmarks Toolbar: het domein van je opgeslagen favorieten, maar sinds kort zwaar onder aanval van de nieuwe Delicious add-on (waarover in een latere post meer). En waarom zou je de plek van de bookmarks toolbar niet gebruiken voor andere toolbars? Andere knoppen? Andere pulldowns? Andere opties?;

Browservenster - 33) Eventuele additionele toolbar: De Google Toolbar is misschien wel de bekendste, maar je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn wel toolbars van: MSN, Yahoo!, LinkedIn, enzovoors. Hier blijft ook schaarste troef. Bij de meeste browsers is er niet meer plek dan drie balken bovenin, waarvan de Navigation toolbar een redelijk zekere factor is … de rest is up for grabs.

Browservenster - 44) Sidebar: kenden we vroeger de sidebar alleen van het weergeven van de history en eventuele bookmarks, nu word er sinds kort met de LinkedIn JobsInsider, de nieuwste Delicious sidebar en Coop, het nieuwe in-browser social network, hard gestreden. ReadWriteWeb noemt het overigens het Sidebar Syndrome.

Browservenster - 55) Venster: tot voor kort het exclusieve domein van irritante banners en andere prut, maar tools als BlogRovR wachten geduldig als een soort tabblad in de rechterbenedenhoek om te verschijnen bij relevante content.

Browservenster - 66) Status Bar: Aanvankelijk kregen we eerst alleen de status van de pagina te zien linksonder, maar het begint steeds meer het browserequivalent te worden van de Systemtray: tools als coComment (monitoren van reacties die je geeft op diverse blogs), Fasterfox (snellere Firefox), Greasemonkey (aanpassen van HTML pagina’s) en Google Notebook maken er handig gebruik van.

Een groeiende tijdsbesteding in de browser, zes gebieden en kansen te over. In de strijd om kostbare aandacht en de tijd van de consument zullen we met name in de nog redelijke frisse sidebar en het venster zelf de komende tijd wel de nodige ontwikkelingen zien. ReadWriteWeb rept al van een Google SideBar (en Hyves, waar blijft de Hyves-sidebar?). Interessanter is nog welke partij buiten deze zes vlakken weet te denken en een volledig nieuwe manier van het integreren van browsen weet te bewerkstelligen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like